Once upon a time in
Het Spinnehok

Op deze pagina's wil ik door het plaatsen van (ingezonden) stukjes, foto's, herinneringen, weer wat van de sfeer terughalen. Ik moet hier wel stellen dat het gaat om de periode vanaf ca. 1974, locatie Ridderhofstad 0 tot ca. 1979, nieuwe pand aan de Oudegracht 198, toen de klad er een beetje in kwam.
Ben je geinteresseerd in de periode hierna, kijk dan eens op de volgende website.
Als je benieuwd bent wat er uiteindelijk van het pand Oudegracht 198 is geworden klik dan hier.

Het Spinnehok was dus een scholierencentrum. Scholieren tot 20 jaar mochten naar binnen. Het Spinnehok draaide op 2 a 3 betaalde stafkrachten, aangevuld met medewerkers (vaste bezoekers). Er waren medewerkers nodig voor de volgende commissies/activiteiten: publiciteitscommissie (voor het maandelijkse krantje), projectraad, vrijdagavond (discoavond), zaterdagavond (soosavond), zondagavond (soosavond - meestal een film), de woensdagavond (atelier en activiteiten als muziek maken, jammen), deurdienst op de vrijdagavond en bardienst (alle avonden). Hieronder een rooster uit maart 1977.

Het Spinnehok deelde in de periode aan de Ridderhofstad een grote discoruimte met HE33. Dit was een centrum voor werkende jongeren gevestigd aan de Herenstraat no. 33. Vrijdag 's-avonds had het Spinnehok deze discoruimte in gebruik en op zaterdagavond HE33. Het verschil in "cultuur" zorgde ervoor dat het Spinnehok en HE33 nog wel eens met elkaar overhoop lagen.  (hiernaast HE33 aan de Herenstraat)

De vrijdagavond

Zoals gezegd, de vrijdagavond was discoavond. Deze avond werd altijd erg goed bezocht. Deze avond begon rond 20.30 en duurde tot 00.00 uur. De drank en dr... consumptie stond op een respectabel level, evenals het volume waarop de muziek gedraaid werd. Populair was muziek van o.a. Wishbone Ash, Supertramp, Solution, Roxy Music, David bowie, Gino Vanelli, The Allman Brothers, Genesis, Santana en de Doobie Brothers. De dansvloer stond continue gevuld. Maar naarmate de avond vorderde werd deze vloer spekglad van al het gemorste bier wat tot spectaculaire taferelen leidde.

Menig medewerker kan zich nog wel herinneren dat de avond eigenlijk pas echt begon als de bezoekers de deur uit waren, wat overigens niet mee viel. Eerst mocht je helpen opruimen, wat gepaard ging met het betere gooi en smijtwerk. Daarna was het "nadrinken". Dit heeft de staf de nodige hoofdbrekens bezorgd. Medewerkers die gezellig nadrinken krijg je er natuurlijk niet meer uit.

Geluidsoverlast


Het Spinnehok produceerde te veel geluid, althans dat vonden de buren en diverse bezoekers (zie stukje hiernaast). Ook een staflid heeft in een van de krantjes een uiteenzetting gedaan van de gevaren die kleven aan het te hard draaien van muziek en de voordelen van de geluidsbegrenzer (zie stukje hieronder).
Daar kwam nog bij dat er op een gegeven moment een nieuwe muziekvergunning afgegeven moest worden. En daar was dus opeens de geluidsbegrenzer. Bij 80 dB ging er een lampje knipperen en bij 90 dB sloeg de stroom er voor 3 minuten af.

De zaterdagavond

Zaterdagavond was soosavond.
Deze avonden waren vooral "gezellig".
Het bezoekersaantal lag beduidend lager dan op de vrijdagavond. Vaak was er een lekker hapje.
Er was op deze soosavonden ook altijd iets te doen, zoals bingo, schaaksimultaan, kollages maken, kleien etc.
De zaterdagavonden werden vooral bezocht door een vaste kliek.
(hiernaast een voorbeeld van een zaterdag-avondprogramma)

 

 

 

 

 

 


Oudegracht 198

De hoge bezoekersaantallen op de vrijdagavond en het feit dat we de discoruimte met HE33 moesten delen heeft er toe geleid dat al snel het verzoek aan de gemeente werd gedaan uit te kijken naar een ander pand voor het Spinnehok. De eerste gesprekken vonden plaats in 1974. Uiteindelijk is het Spinnehok in 1977 verhuisd.

Hieronder een stukje uit een Spinnehokkrantje van 1975...

Oproep

Ik ben op zoek naar bezoekers, medewerkers en stafleden uit de periode 1974 - 1979, die een bijdrage aan deze site kunnen leveren in de vorm van krantjes, foto's verhalen, anekdotes etc. Zeker nu een reŁnie steeds meer in beeld begint te komen is het belangrijk dat mensen met eeb Spinnehok-verleden zich melden.
Enkele namen wil ik hier toch noemen: Steven Kroeze, Sophie But, Veronica Metz, Rudy Pouwels, Hans Houweling, Wiebe-Jan Lamsma, Alfred Hartevelt, Johan Dingemans, Peter Hornstra, Frits de Bruijn, Els Sprangers, Dick Metz, Ben van Bergen, Hennie v. Schaik, Paul Verheijen, familie Kuyten e.v.a.
Heb je iets stuur of mail het naar me toe. Leuke verhalen kun je natuurlijk ook in het gastenboek kwijt.

 

 

 
 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 19-02-2007