Dagje sportfotograaf

Geplaatst op

Op uitnodiging van CameraNu.nl was ik zondag 7 april op bezoek bij de voetbalwedstrijd PEC-Zwolle – Fortuna Sittard. Met nog 6 andere gelukkigen was ik in de gelegenheid om op een fantastische locatie langs de zijlijn m’n nieuwe Canon 5d Mark IV uit te proberen.

Een voetbalwedstrijd vastleggen vereist wel de nodige kennis. Na wat filmpjes van Pim Ras (bekend sportfotograaf AD en Zilveren Camera-winnaar) bekeken te hebben was de techniek mij enigszins duidelijk.
Wil je een actie ‘bevriezen’ dan vereist dat een sluitertijd van ergens tussen de 1/1000 en 1/2000. Ik gebruikte de lens 70-200 F2.8 met een 2x extender. Dus mijn grootste diafragma opening kwam uit op 5.6. Ook al scheen de zon volop (wat overigens vervelende schaduwen oplevert) was het toch nodig om de nodige ISO toe te voegen. Oké, de belichting was geregeld. Nu de boel nog scherp zien te krijgen.

Van de vele scherpstelpunten die de 5D Mark IV te bieden heeft kies ik de middelste. Deze is het gevoeligst. Omdat de onderwerpen continue bewegen is het belangrijk dat de camera de scherpte van de onderwerpen vasthoudt. Dit bereiken we door de autofocus op continue AF te zetten. Bij mijn camera is dat ‘AI Servo’. Wat verder belangrijk is dat de beeldstabilisatie wordt uitgezet. Bij deze hoge sluitertijden heeft dit geen enkele zin, bovendien wordt de camera er sneller van.

Nu de transportmodus op Continuous (Continu) om snel een reeks foto’s te maken terwijl de sluiterknop is ingedrukt. Het is wel belangrijk geheugenkaartjes met voldoende capaciteit en van hoge snelheid te gebruiken. Tijdens een voetbalwedstrijd maak je zomaar 1000 foto’s.

Nou nog een mooi standpunt kiezen. Persoonlijk vind ik een laag standpunt het mooist. Voetballers kijken vaak wat naar beneden. Op deze manier zijn hun blikken goed te vangen. Anticiperen is best wel belangrijk om op het juiste moment de actie vast te kunnen leggen. Wil je een mooi kopduel vastleggen nadat de keeper de bal heeft uitgetrapt, dan focus je voor de uittrap al op de spelers die de bal opvangen. Enfin, gewoon een beetje uitproberen.

[ngg src=”galleries” ids=”31″ display=”thumbnail” ngg_proofing_display=”0″ captions_enabled=”0″ captions_display_sharing=”1″ captions_display_title=”1″ captions_display_description=”1″ captions_animation=”slideup”]

Geef een reactie